BAHAN
1 kg tulang lembu/kambing
1 bunjut sup Adabi
1 sudu makan cili giling
5 ulas bawang merah (dikisar)
5 ulas bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 cawan tomato puri
2 biji besar tomato di potong dadu
1 cawan sayur campuran (karot+jagung+kacang pis)
1 bunga lawang
3 buah pelaga
2 kayu manis
4 bunga cengkih
2 daun salam kering (bayleaf)
minyak untuk menumis
gula melaka
garam
CARA:
- Rebus tulang bersama sup bunjut Adabi sehingga empuk.
- Tumis bahan yang dikisar, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis, daun salam dan bunga cengkih sehingga naik bau.
- Tambahkan tomato dan tomato puri ke dalam bahan ditumis
- Tuangkan tulang yang telah direbus bersama air rebusan sekali.
- Masukkan sayuran campur.
- Renih sehingga kuah agak pekat. Boleh juga gunakan tepung jagung untuk memekatkan kuah tersebut.
- Tambahkan gula melaka dan garam secukup rasa.
- Bolehlah dihidangakan di makan bersama roti perancis atau nasi,
No comments:
Post a Comment